stylka.pl

stylka – moda, uroda, zdrowie

uczulenie na czekoladę
Zdrowie

Czekoladowy problem

Czekolada znana od wieków, uznawana za prawdziwy afrodyzjak. Słodycz, która jest najbardziej rozpowszechniona na świecie i uwielbiana przez miliony ludzi. Produkowana w wielu odmianach, smakach i przez wiele firm. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną. Niestety zdarza się, że niektóre osoby zmagają się z przypadłością, jaką jest uczulenie na czekoladę.

Uczulenie na czekoladę – objawy

Nie każdy wie, że uczulenie na czekoladę może objawiać się silną wysypką, bólem brzucha, a co ciekawe także suchym kaszlem. Najczęściej alergia ta występuje u dzieci, rzadziej u dorosłych. Uczulenie to dotyka coraz większy odsetek dzieci i młodzieży. Jest to reakcja organizmu na dany produkt żywnościowy, z którym nasz układ pokarmowy nie potrafi sobie poradzić.

Co powoduje uczulenie?

Sama czekolada nie jest czynnikiem, który wywołuje u ludzi reakcję alergiczną. Głównymi prowodyrami reakcji alergicznych są składniki czekolady. Najczęściej alergię wywołuje główny składnik jakim jest kakao, ale często wpływ na alergię mają też mleko, bądź kofeina. Nasz system odpornościowy traktuje dany składnik, który jest alergenem, jako zagrożenie dla organizmu i uruchamia reakcje obronne, jakimi są właśnie wysypka, czy ból brzucha.

Jak radzić sobie z alergią na czekoladę

Niestety najlepszy i najskuteczniejszym sposobem w walce z alergią na czekoladę jest unikanie jej spożywania. Jeśli wiemy, ze czekolada wywołuje u nas silne dolegliwości alergiczne, powinniśmy całkowicie wyeliminować ją z naszej diety. Ważne tez, by dokładnie czytać skład produktów, które spożywamy, ponieważ czekolada jest składnikiem wielu innych produktów. By prawidłowo wykryć i określić uczulenie na czekoladę czasami niezbędne jest przeprowadzenie testów skórnych. Zdarza się, że potrzebny jest test prowokacji. Dla zmartwionych, którzy źle reagują po zjedzeniu czekolady jest też dobra wiadomość. Należy dokładnie rozpoznać, który ze składników czekolady nas uczula. Jeśli już posiądziemy taką wiedzę, być może uda się znaleźć produkt czekoladowy, który tego składnika będzie pozbawiony. Wychodząc na przeciw klientom i poszerzającym się objawom alergicznym na czekoladę producenci wprowadzają na rynek czekolady, które są przystosowane dla alergików i pozbawione są, niektórych składników.

Uczulenie na czekoladę to z pewnością jedna z najbardziej niesprawiedliwych alergii, szczególnie dla smakoszy i łasuchów. Jest chorobą, która wciąż zwiększa swoje zasięgi i dotyka coraz więcej osób. Należy pamiętać, iż reakcja alergiczna może spowodować bardzo silne zmiany w organizmie i doprowadzić do trwałego uszczerbku na zdrowiu.